Forside
  Tjenester
  Advarsel
  Bakgrunn
 
  Kontakt
   
 
Trepleie Sørlandet
Kristian Køvener
Gjervollstadveien 264
4517 Mandal

Tlf: 951 17 616
Org.nr: 988 715 433

trepleie@gmail.com
 
     
 
E-plante
 
 
 
 

Lokale forhold:
Lokale frøtrær er valgt av naturen til å ha livets rett. Noen planter tilpasser seg daglengden og lar den styre klokken for når treet skal våkne om våren og når det skal klargjøre seg for dvalen om vinteren. Andre trær styres mer av temperaturen. Uansett er både daglengde og temperatur varierende på ulike lokaliteter og viktige faktorer som styrer trærnes liv. Plantenes evne til å tåle kulde er også varierende etter hvor de kommer fra, selv om de er av samme art.

Trær som ikke har den riktige innstillingen i forhold til lokale forhold, kan enten våkne for tidlig eller for sent om våren. Hvis treet våkner for tidlig vil det være utsatt for frostskader, disse kan også skades med høstfrost fordi de ikke avslutter veksten tids nok. Trær som våkner for sent, får en kort vekstsesong og kan ha problemer med avmodningen av skudd og dermed ikke tåle vinteren. Andre krever rett og slett lengre varmeperioder enn norske sommere tilbyr.

En ask fra Danmark kan få problemer med vinterkulden i Norge. Selv om den kanskje koster mindre i innkjøp enn norske trær, er det neppe prisen verd når den fryser i hjel eller blir vansiret av frosten.

Skogbrukets Kursinstitutt anbefaler å ikke flytte trær mer enn 200 km nordover eller sydover og ikke mer enn 300 m opp eller ned i forhold til opprinnelsesstedet.

 
     
 
Jeg vil benytte meg av lokale frøkilder så ofte som mulig, for at du som kunde skal få de beste trærne som kan skaffes.
 
     
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Medlem av :

   
   
   
Copyright © Trepleie Sørlandet 2014